İçeriğe geç

Doğrudan Alıntı Ve Dolaylı Alıntı Nedir

Dolaylı atıf nasıl yapılır?

Alıntı/dolaylı alıntı: Bir kaynaktaki bir fikir, tartışma veya ifadeye atıfta bulunulduğunda ve alıntılanan görüş atıfta bulunan araştırmacının kendi sözcükleriyle ifade edildiğinde, cümlenin sonuna bir dipnot sembolü (1) yerleştirilmelidir. Referans, çalışmadaki belirli bir sayfaya veya sayfa aralığına yönelikse, bir sayfa numarası verilmelidir.

Doğrudan alıntı kaç satır olmalı?

Üç satırdan uzun olan doğrudan alıntılar (blok) tek satır aralığıyla, 10 punto yazı tipiyle, 1,25 cm genişliğinde, soldan ve sağdan girintili, tırnak işareti kullanılmadan (italik değil) yazılmalı ve metnin bir sonraki satırına geçilmelidir.

Dolaylı alıntı intihale girer mi?

Alıntı yapmak intihal midir? Alıntı yapmak intihal değildir. Ancak alıntı yapmak yerine, kullandığınız kaynağı analiz edip kendi cümlelerinize dönüştürebilirsiniz.

APA 7 doğrudan alıntı nasıl yapılır?

APA 7’ye göre, 1 ila 39 kelime arasındaki doğrudan alıntılar kısa doğrudan alıntılar olarak kabul edilir ve metnin başlangıcı ve sonu çift tırnak işareti “…” ve sayfa numarası ile işaretlenerek yükseltilmiş yazı tipinde (italik değil!) yazılmalıdır. Numara daha sonra verilmelidir.

Dolaylı alıntı ne demek?

Dolaylı aktarma, okunan kaynaklardan alınan bilgilerin, yazarın kendi dili ve anlatım biçimiyle, ana düşünceyi değiştirmeden aktarılmasıdır.

Doğrudan atıf nedir?

Doğrudan alıntı: Bir ifadeyi veya fikri, atıfta bulunulan eserde kullanıldığı şekliyle, hiçbir değişiklik yapmadan eklemek.

Alıntı çeşitleri nelerdir?

✓ Atıf işlemi kaynağa bağlı olarak iki farklı şekilde yapılabilir: 1) Doğrudan alıntı: Bu, bir yazarın ifadesini hiçbir değişiklik yapmadan tırnak işareti içinde aktarmaktır. 2) Dolaylı alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyip bunları farklı bir biçimde, kendi ifadelerimizle ifade etmektir.

40 kelimeden fazla alıntı nasıl yapılır?

Doğrudan veya dolaylı alıntı Alıntı 40 kelimeden fazla ise metnin sağından ve solundan 1 cm içeriden yazılmalıdır.

Apa 7 kuralı nedir?

APA’nın 7. baskısı, 20 yazara kadar olan çalışmalarda tüm yazarların dahil edilmesini gerektirir. 21 veya daha fazla yazarı olan çalışmalarda, ilk 19 yazarın adı listelenmeli, ardından son yazar gelmelidir. Bilindiği üzere, bu kural APA’nın 6. baskısında farklı şekilde ele alınmıştır.

Turnitin ChatGPT anlıyor mu?

Yapay zeka kullanılarak oluşturulan makalelerin tanınmasına adanmış Turnitin Yapay Zeka İnovasyon Laboratuvarı’na hoş geldiniz. Yapay zeka araçları, ChatGPT ve AI parafrazi gibi tanınma girişimlerindeki gelişmeleri takip edebilirsiniz.

İntihal yüzde kaçı geçmemeli?

5. Tezin danışman ve jüri üyeleri tarafından intihal alanı dışında değerlendirilebilmesi için, İntihal Tespit Programı bildirim süreci sonunda alınan raporda belirtilen benzerlik oranının %25’i geçmemesi gerekmektedir.

ChatGPT intihale girer mi?

Yapay zeka programı Chatgpt, internette yazılmış bilgileri size tekrar sunarak intihal tespit ediyor.

3 isimli yazar kaynakçada nasıl gösterilir?

NOT: Yazar sayısı 3 veya daha fazla ise metinde sadece ilk yazarın soyadı yazılır, ardından aşağıdaki gibi “vd.” eklenir.

APA mla nedir?

APA atıf sistemi daha çok eğitim, psikoloji ve sosyal bilimler alanlarında, MLA atıf sistemi daha çok beşeri bilimler alanında, Chicago/Turabian atıf sistemi ise ekonomi, tarih, güzel sanatlar gibi alanlarda yaygın olarak tercih edilmektedir.

Bir makalede kaç kaynak olmalı?

Makale başına ortalama referans sayısı sosyal bilimler, fizik ve astronomi ve sanat ve beşeri bilimlerde en yüksektir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve dünya ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 referansla makale başına en az referansa sahiptir.

İkincil kaynaktan alıntı nasıl yapılır?

İkincil kaynaklar bibliyografyada yer almamaktadır. Örnek: Peter’in yaklaşımındaki sorun (Güneş, 2008’den alıntı)…… (Doğan, 1995; Yılmaz, 2014’ten alıntı). Kısaltmalar: Metinde ilk kez belirtildikleri yerde parantez içinde verilmiştir.

Atıf yapmak nasıl olur?

Alıntıda, doğrudan alıntı yapmadan, kaynağın yazarının adını ve yayın yılını belirtmek yeterlidir. Alıntı ile atıf arasındaki temel farklar, metnin doğrudan kullanımında ve referanstadır. Alıntı yaparken, metni doğrudan kullanmak ve tırnak işaretiyle işaretlemek gerekir.

Kanun maddesine atıf nasıl yapılır?

Hukukta çok sayıda kanun maddesine atıf yapılır ve atıflarda maddeyi temsil eden “m” harfi, nokta konulmadan, kanunun kısaltılmış adının yanında bir boşluk bırakılarak yer almalı, madde numarası “m” harfinden sonra bir boşluk bırakılarak belirtilmelidir.

Atıflar kaynakçada nasıl gösterilir?

Basım, Yayınevi, Ankara, 2016. 1 Dipnotta kaynak gösterimi şu şekilde olmalıdır; Yazarın adı ve soyadı, “Makalenin adı” (tırnak içinde), cilt (c.), sayı (s.), yıl, yayımlandığı dergi, varsa sayfa numarası (s.), sırayla verilmeli, bibliyografyada sayfa aralığı (sayfa) verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir