İçeriğe geç

Elazığ Neyle Ünlü

Elazığ neyi ile ünlü?

Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.

Elazığdan hediye ne alınır?

Elazığ’a özgü halılar, yöresel tekstil ürünleri, el yapımı seramikler, bakır işlemeli ürünler ve ahşap oyma ürünler gibi el sanatları hediyelikleri oldukça ilgi görüyor. Orcik, Cedene kahvesi, iğne oyası ve örgü bebekler gibi hediyelik eşyalar da tercih edilebilir.

Elazığ’da yiyecek neyi meşhur?

Elazığ’ın meşhur yemekleri: Borani.Cavzer.Lobik ÇorbasıKelecoşGömme.Kara Kavurma.Fantezi FidoşSırın.Daha fazla ürün…

Elazığ’da neyi meşhur meyvedir?

Elazığ ilinde en çok yetiştirilen meyveler; üzüm, dut, elma, kayısı, çilek, vişne, ayva ve armuttur. En çok yetiştirilen sert kabuklu meyveler ise badem ve cevizdir.

Elazığ’ın özellikleri nelerdir?

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde zengin tarihi ve doğal güzelliklerle bezeli bir şehirdir. Fırat Nehri kıyısında yer alan bu şehir, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Harput Kalesi gibi tarihi yapıları, Xanadu Mağarası gibi doğal güzellikleri ve Hazar Gölü gibi doğal gölleriyle dikkat çekmektedir.

Elazığın eski adı nedir?

Sultan Abdülaziz’in tahta çıkışının beşinci yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa döneminde buraya atanan Vali İsmail Paşa’nın önerisiyle 1867 yılında “Mamuratül Aziz” ismi verilmiştir. Ancak telaffuzu zor olduğundan halk arasında “Elaziz” olarak bilinmektedir.

Elazığ’da ne var?

Elazığ Gezilecek Yerler: Harput Antik Kenti ve Hazar Gölü3. Hazarbaba Kayak Merkezi. Golan Kaplıcaları, Hazarbaba Macera Parkı, Keban Baraj Gölü ve Çırçır Şelalesi 7. Saklıkapı Boğazı.

Elazığ’ın doğal güzellikleri nelerdir?

Elazığ, doğa tutkunlarının ilgisini çekebilecek çeşitli özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Burada görülecek doğal güzellikler arasında; Çırçır Şelalesi, Buzluk Mağarası, Golan Kaplıcası, Kara Leylek Kanyonu, Saklıkapı Kanyonu, Sülük Gölü, Ters Laleler, Kalecik Gölü ve Mesire Alanı da yer almaktadır.

Malatyadan ne alınır?

Ahşap desen ve baskı teknikleriyle bezenmiş masa örtüleri, perdeler, eşarplar gibi dokumalar; halılar, canlı ve renkli kilimler, cicim; dövme, çekme, germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; tereyağı yayıkları, çıkrıklar ve güm-güm adı verilen tahta kaşıklar Malatya’dan alınabilecek eşsiz hediyelik eşyalardır.

Elazığ’da ne yenir içilir?

Elazığ’da ne yenir? Elazığ YemekleriHarput Köfte. İnce bulgur, yağsız kıyma ve fesleğenin birleşimi olan ve enfes tadıyla tekrar yemek isteyeceğiniz Harput Köfte, Elazığ’ın en meşhur yemeklerinden biridir. … Palu Tava. … Lobik Çorbası … İşgene.Kömbe. … Patila. … Şirin. … Patlıcan Söğürme.Daha fazla makale…•25 Kas 2022

Elazığ hangi yöreye ait?

Elazığ (Provinz)ElazığLandTürkeiRegionOstanatolienRegionUnterverwaltungseinheitenListe erweiternVerwaltung18 weitere Zeilen

Elazığ Karakoçan neyi meşhur?

Şehir merkezine 104 km uzaklıkta bulunan ilçenin geliri büyük ölçüde hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe alanından geçen Peri Çayı üzerinde Özlüce ve Kalecik barajları bulunmaktadır. Karakoçan ilçemizde anıtsal kültürel mirasa ait; Tepeyi ve Urartu kaya mezarını (Peygamber Kureyş’in ikametgahı) ziyaret edin.

Elazığ’ın neyi meşhur hediyelik?

Elazığ denince akla; Orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, birçok bölgede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünya şarap üretim merkezlerinden biri olan Elazığ’ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden yapılan yerel şaraplar da sevdikleriniz için değerli bir hediyelik seçeneği olabilir.

Elazığ’da yöresel ürünler nelerdir?

Tamam, şimdi bu yemeklerin en güzel örneklerine gelelim. Nedir diyenler için: Orcik. Kermak… Cevizlisi olmazsa olmaz: Gömbe. … Ayran çorbası diyenler de var: Harput çorbası. … Elazığ’da da meşhur: İçli köfte. … Hamuru özel: Sirın. … Menengiç veya: Çedene kahvesi. … Tadı kadar adı da özel: Lobik çorbası… Köftesini duymuştuk ama: Küncülü köfte

Elazığ’da en çok ne üretilir?

İlimizin tüm bölgelerinde vişne yetiştiriciliği yapılmaktadır. TÜİK Verilerine göre 2020 yılında ilimizde 3042 dağlık bir alanda yaklaşık 4000 ton ürün ele geçirilmiştir. İlimiz için önemli olan vişne dondurmasının hammaddesi olan vişneye olan talebin %60’ı ilimiz tarafından karşılanmaktadır.

Elazığ neden önemli?

Elazığ, antik Harput’un devamıdır. Bu nedenle Elazığ tarihi, Harput tarihiyle birlikte ele alınır. Harput, Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlayan kervan yollarının güzergahındaydı ve birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyordu.

Elazığ hangi yöreye aittir?

Elazığ (Türkçe telaffuzu: /elazɯː/; eski Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz Kürtçe: Xarpêt) Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski şehirlerinden biridir. Doğu Anadolu bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır.

Elazığ’ın tarihi güzellikleri nelerdir?

Harput Kalesi. 196. Kaleler. Yazan: ugurertabak. … Büyük Harput Camii. Dini Yerler.Kömürhan Köprüsü.Sara Hatun Camii. Dini Yerler. Palu Kalesi. Kaleler.İzzet Paşa Camii. Mimari Yapılar. Seyyid Muhammed El Katali Türbesi. Dini Yerler.

Elazığ Karakoçan neyi meşhur?

Şehir merkezine 104 km uzaklıkta bulunan ilçenin geliri büyük ölçüde hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe alanından geçen Peri Çayı üzerinde Özlüce ve Kalecik barajları bulunmaktadır. Karakoçan ilçemizde anıtsal kültürel mirasa ait; Tepeyi ve Urartu kaya mezarını (Peygamber Kureyş’in ikametgahı) ziyaret edin.

Tavsiyeli Bağlantılar: Askeriyede Atış Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ukraynalı Escort