18 yaş altı çocuğun ifadesi nasıl alınır?
– Çocukların, savcı veya hâkim tarafından, şüpheli veya sanıkla karşı karşıya gelmelerinin güvenli olmadığı veya mahrem yerlerde alındığı kanaatine varılan ifade ve tanıklıkları, adli görüşme odasında bilirkişiler tarafından alınabilir.
Çocuğun ifadesi karakolda alınır mı?
Adli görüşme odaları (AGO’lar) ifade almak için kullanılabilir. Şüpheli bir çocuksa, ifadesi kolluk kuvvetleri tarafından kabul edilemez.
Mağdur çocuk kime teslim edilir?
e) Müdürlükçe yapılan iş ve işlemlere karşı, bilgi veya bildirim tarihinden itibaren bir hafta içinde, işlemi yapan Müdürlüğün bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesine şikâyette bulunabilir. (4) Yükümlü tarafından haklı bir mazereti nedeniyle Müdürlüğün gösterdiği yere götürülen veya Müdürlükçe götürülen çocuk, hak sahibine teslim edilir.
15 yaşından küçük çocuğun ifadesi alınır mı?
Tüzük 19/6-4. Maddeye göre, kanuni bir engel yoksa ve çocuğun yüksek yararına aykırı olduğu tespit edilmezse, on iki yaşından büyük veya on beş yaşından küçük çocukların velileri veya vasileri, görüş sırasında hazır bulunabilir.
Mağdur çocuğa vekil zorunlu mu?
Küçük mağdurlar tanık olarak ifade verdiklerinde, yanlarında bir uzman ve bir temsilci bulundurmaları ve ifadeyi bir kamera ile kaydetmeleri ZORUNLUDUR (CMK 52 – 236). Çok önemlidir! Bir avukatın (vekilin) atanması talep olmaksızın mümkündür (CMK Madde 234/2).
Savcı avukatsız ifade alabilir mi?
Aynı zamanda, kişinin avukatı olmadan yapılan beyan, hakim veya mahkeme önünde doğrulanmadığı sürece kararın dayanağı olarak kullanılmayacaktır. Eğer beyanınız bir avukatın huzurunda olmadan alınırsa, mahkemede beyanınızda sunduğunuz olguları doğrulamadığınız sürece hüküm bir dayanak olarak kullanılmayacaktır.
Mağdur ifade vermek zorunda mı?
İfade vermek zorunlu mudur: İfadeye gitmek zorunluyken, ifade vermek zorunlu değildir. Yani kişi ilk aşamalarda susma hakkını kullanabilir. Bu durum tamamen bir kovuşturma stratejisidir.
Mağdur çocuk ne demek?
Çocuk mağdur; Suçtan doğrudan zarar gören çocuk. Başka bir deyişle, suçun mağduru olan çocuk, suçun konusu olan davranışın etkilerini doğrudan hisseden çocuktur.
Mağdurun beyanı alınmadan karar verilir mi?
Ceza muhakemeleri hukukunda, mağdurun tanıklığı sanığın tanıklığından üstün değildir. Bu nedenlerle, mağdurun tanıklığının tek başına mahkumiyet kararının temeli olarak kullanılması halinde, sanığa şüphe avantajı tanınması ilkesiyle açıkça çelişecektir.
Mağdur çocuk katılan olur mu?
Başka bir deyişle, on beş (15) yaşından küçük çocuklar bu işlemleri yalnızca yasal temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Mağdur, eylem ve karar sırasında 15 yaşından küçük olduğundan, mağdur adına dava açma hakkı ve kamu kovuşturmasına katılma yetkisi yasal temsilciye (ebeveyne) aittir (Y4CD-K.
Adliyede çocuk teslimi nasıl yapılır?
MADDE 27 – (1) Yükümlü tarafından idarenin belirlediği yere götürülen çocuk, hak sahibine teslim edilir. (2) Yükümlü, emrin gereklerini yerine getirmezse çocuk, yetkili meslek mensubu veya eğitimci tarafından teslim alınarak hak sahibine teslim edilir.
Çocuk hakkında tutuklama kararını kim verir?
Yapılan değerlendirme sonucunda soruşturma konusu çocuklar hakkında yakalama ve diğer cezai tedbirlerin, soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimlerince karara bağlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Mağdur çocuğun ifadesi nasıl alınır?
Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin 2. fıkrası kapsamındaki suç mağduru çocukların soruşturma aşamasındaki ifadeleri, kendilerine hizmet veren merkezlerde savcının gözetiminde bilirkişiler tarafından alınır. Mağdur çocuğun ifadeleri ve görüntüleri kayıt altına alınır.
Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Polis karakolunda ifade verirken dikkat edilmesi gerekenler: Şüpheli veya sanık, tanıkların aksine bildiklerini söylemek, doğruyu söylemek veya yemin etmek zorunda değildir. Şüpheli susma hakkını kullanabilir ve kimlik bilgileri dışında doğruyu söyleyemez (CMK m. 147).
Çocuk ailesini şikayet ederse ne olur?
Aile hukukuna göre bakım, yetiştirme veya destek ödevlerini yerine getirmeyen kişi, ihbar edildiği takdirde bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (m. 31/1).
18 yaşından küçük biri mahkemeye çıkar mı?
Zorunlu kapatmayı düzenleyen 5271 sayılı CYY’nin 185. maddesinde; “Sanık on sekiz yaşından küçükse duruşma kapalı yapılır; hüküm kapalı olarak açıklanır.” hükmü yer almakla birlikte, sanığın 1942 doğumlu olması nedeniyle bu hükmün somut olayda uygulanması mümkün değildir.
14 yaşındaki çocuk şikayetçi olabilir mi?
Yasaya göre, herkes kendisine karşı işlenen bir suç hakkında şikayette bulunma hakkına sahiptir. Bu nedenle, 12 yaşından küçük kişiler bile şikayette bulunma hakkına sahiptir.
Çocuk izlem merkezinde kimlerin ifadesi alınır?
Bu nedenle, ifade vermeden önce çocukla uygun bir ortamda buluşmak gerekir. Mağdurların, tanıkların, suça karışan çocukların, cinsel suçların, aile içi şiddet suçlarının ve diğer savunmasız grupların mağdurlarının ifadelerini ve tanıklıklarını kaydetmek için AGO’ları kullanmak önemlidir.
Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Polis karakolunda ifade verirken dikkat edilmesi gerekenler: Şüpheli veya sanık, tanıkların aksine bildiklerini söylemek, doğruyu söylemek veya yemin etmek zorunda değildir. Şüpheli susma hakkını kullanabilir ve kimlik bilgileri dışında doğruyu söyleyemez (CMK m. 147).
Tavsiyeli Bağlantılar: Beşamel Soslu Fırında Makarna Kaç Dakikada Pişer